ECE R44/04-märkning

ECE R44/04 och i-Size (UN R129) godkännandemärkning

Den orange ECE R44 godkännandemärkningen garanterar att bilbarnstolen uppfyller de grundläggande säkerhetskraven som fastställs i den europeiska säkerhetsstandarden ECE R44. Den orange märkningen kan även ange att bilbarnstolen uppfyller den nya säkerhetsstandarden i-Size och garanterar därmed en ännu bättre säkerhetsprestanda.


Maxi-Cosi rekommenderar att alltid försöka att testa en stol innan köp.

Varning! Från och med april 2008 är alla bilbarnstolar som tillverkats före 1995 och godkända enligt standarden ECE R44/01 och 44/02 inte längre lagliga och får inte användas eller säljas. Endast bilbarnstolar som har den orange europeiska standardmärkningen, som indikerar godkännande enligt standarden ECE R44/03, ECE R 44/04 eller i-Size (UN R129) får användas lagenligt.

Vad säger godkännandemärkningen om min bilbarnstol?

 

 1. Din bilbarnstol uppfyller den europeiska säkerhetsstandarden. Observera att de sista två siffrorna ska vara 04 (den senaste versionen) eller 03. R44-01 eller 02 är olagliga och får inte säljas eller användas sedan 2008. 

 2. För ECE R44-03 eller ECE R44-04, finns det tre typer av bilbarnstolsgodkännanden: ”universal”, ”semi-universal” och ”fordonsspecifik”. ”Universal” betyder att bilbarnstolen är godkänd för montering i alla bilar, men du bör kontrollera att bilbarnstolen verkligen passar i din bil. Se nedanstående artikel om ”Typmärkning”.

 3. Godkännade för vikt (grupp). Om bokstaven Y lagts till här, betyder det att bilbarnstolen har ett 5-punktsbälte med grenband.

 4. Europeisk godkännandeindikator.

 5. Anger landet där godkännande erhölls: 1=Tyskland 2=Frankrike 3=Italien 4=Nederländerna etc.

 6. Godkännandenummer. De första två siffrorna (04) visar vilken version av bilbarnstolen som har godkänts, i detta fall ECE R 44/04.

 7. Unikt nummer som tilldelats din specifika bilbarnstol, för tester och spårning.

 8. Produktionsdetaljer: vecka och år, i detta fall vecka 7, 2006.

 9. Tillverkarens artikelreferensnummer, även kallat produktnummer.

 10. EAN-kod

 11. Streckkod

 12. Produkttillverkarens namn

Typmärkning: ”(semi-)universal” eller ”fordonsspecifik”

För att fastställa om en bilbarnstol passar i din bil, finns det tre typer av bilbarnstolsgodkännanden: ”universal”, ”semi-universal” och ”fordonsspecifik”. Universalgodkännande är inte fordonsspecifikt och bilbarnstolen är godkänd och kan monteras i alla bilar. Ett godkännandemärke anger en av dessa kategorier.

Universalgodkännande
Stolen är godkänd för användning i alla fordon som uppfyller föreskrifterna ECE R14 och R16. Alla ISOFIX-bilbarnstolar måste använda ISOFIX-fästpunkter inklusive den övre fästremmen eller fotstödet. I alla ISOFIX-fall, måste denna lösning användas och fordonets instruktionsbok måste fastställa att bilen är lämplig för ”Universal ISOFIX-bilbarnstolar”.

Semi-universalgodkännande
Semi-universalgodkännande är när, förutom standardkraven, andra säkerhetsenheter för att fästa en stol används och kräver ytterligare tester. Vissa fordon har till exempel extra förvaringsutrymme i eller under golvområdet som kan påverka fotstödets prestanda, därför måste du kontrollera bilbarnstolstillverkarens fordonslista, om din biltyp och -modell är listad som lämplig för användning.

Fordonsspecifikt godkännande
Bilbarnstolen är testad i ett extra bilspecifikt dynamiskt krocktest och är endast godkänd för dessa bilar. Bilen måste vara listad i bilbarnstolstillverkarens fordonslista. Detta kan inkludera specialfunktioner eller designer som endast kan monteras i en bil av en specifik typ.

Orange i-Size (UN R129) -märkning
 i-Size (eller UN R 129)-godkända bilbarnstolar kan kännas igen på den godkända märkningen på ”i-Size”-indikationen. Dessutom kan man enkelt hitta rätt längdklassificering för bilbarnstolen på märkningen. Resten av godkännandemärkningen ser ut som ECE R44-märkningen.

Vad är skillnad mellan ECE R44/04 och R129 (i-Size)?


Relaterade artiklar

Följ oss på Facebook

Select your language

Please select your preferred language :