9 säkerhetstips för bilbarnstolar

Så här använder du bilbarnstolen säkert

Maxi-Cosi bilbarnstolar hör till världens säkraste. Se till att du monterar den rätt och använder den korrekt. Läs våra säkerhetstips innan du använder din bilbarnstol.

1. Använd alltid bilbarnstol, oavsett hur kort resan är
Barn ska sitta i en bilbarnstol. Det kan låta självklart och det är lagstadgat, men ibland ser vi ändå barn som inte sitter i en bilbarnstol. Det kan även vara frestande att "snabbt" köra någonstans. Men olyckor kan hända, även under korta resor. 

2. Undvik begagnade bilbarnstolar
Du kan aldrig vara helt säker på om en begagnad bilbarnstol är en säker bilbarnstol. Har stolen skadats vid en olycka? Är den komplett? Ta inte risken. 

3. Använd en bilbarnstol i rätt storlek
Justera stolen efter barnets nuvarande längd och vikt. Köp inte bilbarnstolar att växa i och använd absolut inga stolar som hävdar att de är "för alla åldrar".

car seat safety tip 1

4. Montera bilbarnstolen på rätt sätt

  • Babyskydd ska alltid placeras bakåtvända (så att ditt barn tittar bakåt).
  • Om din bil är utrustad med ISOFIX, använder du en bilbarnstol med ISOFIX-fäste. Du monterar stolen enkelt i fästpunkterna.
  • Om bilen inte är utrustad med ISOFIX, monterar du bilbarnstolen med bilbältet. Se till att du vet hur bilbältet ska dra runt stolen och att du fäster det korrekt.
  • Dra även åt bilbarnstolens sele ordentligt. Om du precis får in ett finger mellan selen och ditt barns bröst, sitter bältet åt ordentligt.
  • Läs manualen för bilbarnstolen eller titta på monteringsvideon och följ anvisningarna noggrant.
Car seat safety tips 2

5. Ta av barnets jacka
En tjock jacka kan påverka hur effektivt selen fungerar. Är det kallt i bilen? Om barnet fryser är det bättre att använda jackan som en filt ovanpå selen.

6. Se till att selen sitter i rätt höjd och inte är tvinnad
Selen ska sitta i axelhöjd. Se till att remmarna inte är vridna eller tvinnade.

car seat safety tip 2
Car seat safety tips 4

7. Använd en bakåtvänd stol så länge som möjligt
Fortsätt att använda en bakåtvänd stol för spädbarn och småbarn tills de är ca 4 år. Sticker benen ut? När huvudet sticker upp ovanför stolen, byter du till nästa storlek.

8. Var uppmärksam på krockkuddar
Den säkraste platsen för en bakåtvänd bilbarnstol, är baksätet bakom passagerarsätet. Då behöver du inte bekymra dig om krockkuddar som löses ut. Om du monterar bilbarnstolen i passagerarsätet, koppla då från krockkudden och flytta sätet så långt bak som möjligt.

9. Förvara inga lösa föremål på hatthyllan
Vid en olycka kan även små föremål på hatthyllan förvandlas till farliga projektiler. Se till att lägga lösa föremål på en säker plats. 

Följ dessa tips och njut av roliga och säkra utflykter med ditt barn!

Relaterade artiklar

Bilstolguide

Välj rätt bilstol efter barnets ålder och längd 

Läs mer
Säkerhetstips per ålder

Så här använder du bilbarnstolar

Läs mer

Följ oss på Facebook

Select your language

Please select your preferred language :