Varför bakåtvänd transport?

Varför bakåtvänd transport är bättre.

Vid en olycka förhindrar en bakåtvänd bilbarnstol skada på barnets känsliga huvud och nacke. Därför är det säkrare att välja bakåtvänd transport, även när ditt barn har vuxit ur babyskyddet.

Bakåtvänd transport och rymdfart... hur hänger det ihop?

De första babyskydden för bilen var framåtvända stolar som hängdes fast med en krok över baksätets ryggstöd. Maxi Cosi lanserade de första bakåtvända babyskydden i Europa 1984.

maxicosicarseathistory
I Sverige var fördelen med bakåtvänd transport redan känd. Detta tack vare professor Bertil Aldmann, som i början av 60-talet anmärkte att astronauterna under Geminiprogrammet satt med ryggen mot färdriktningen i sina stolar.

I rymden påverkar enorma krafter astronauternas kroppar. Stolarna i rymdfarkosten var utvecklade för att fördela krafterna över hela ryggen. Professor Aldmann insåg att man även kunde göra bakåtvända bilbarnstolar enligt samma princip, för säkrare transport av barn i bilen.

Varför är bakåtvänd transport säkrare för barn?

Små barn har ett relativt stort och tungt huvud jämfört med resten av kroppen. Nackens ben och muskler är ännu inte tillräckligt utvecklade för att stödja det relativt tunga huvudet.

Rearfacingcarseat2
Om du transporterar ditt barn i en framåtvänd stol och du krockar med något, kastas huvudet framåt. Detta orsakar starka krafter på huvudet och nacken, med möjlig allvarlig skada till följd.

En bakåtvänd stol skyddar barnets huvud och nacke genom att fördela kollisionens krafter över hela ryggen. Precis som för astronauterna.

Rearfacingcarseat3

Samtidigt är alla överens om att bakåtvänd transport är säkrare. Sedan juli 2013 gäller det nya direktivet i-Size, som föreskriver att barn ska transporteras bakåtvända tills de är minst 15 månader. Då är deras nackben och -muskler tillräckligt starka.

Även om den största säkerhetsvinsten görs genom att förlänga tiden för bakåtvänd transport till 15 månader, kan vi faktiskt konstatera att du egentligen borde låta alla barn upp till ca 4 års ålder åka bakåtvända.

Vad händer vid en påkörning bakifrån?
Enligt forskningen är cirka 70 % av alla olyckor en frontalkollision. Framför allt är påverkan vid en kollision bakifrån oftast mindre kraftfull, eftersom båda fordonen ofta kör i samma riktning. Allvarliga påkörningar bakifrån är därför sällsynta.


relaterade artiklar

Hur fungerar ISOFIX?

Montera en ISOFIX-bilbarnstol

Läs mer

produktförslag till dig

maxi-cosi pebble plus med baby
Pebble Plus

Bäst i Test babyskyddet som omfamnar din baby

Läs mer
maxicosi pearlxp 2015 black blackraven 930x1050png
Pearl One i-Size

Säkert bakåtvänt resande upp till 105 cm

Läs mer
Mobi XP

Bakåtvänd bilbarnstol upp till 5 års ålder

Läs mer

Följ oss på Facebook

Select your language

Please select your preferred language :