Bilbarnstolslagar i andra länder 

Du och ditt barn har en hel värld att upptäcka tillsammans. Planerar du en roadtrip i USA eller en minisemester i Europa? Läs våra bästa tips om bilbarnstolslagar över hela världen och försäkra dig om en säkrare och roligare resa.

Bilbarnstolslagar runt om i världen 

Många av oss medger till att vara osäker vad gäller bilbarnstolslagarna i vårt eget land. När det gäller resor utomlands kan det vara ännu mer komplicerat att ta reda på vad som är rätt och fel. Lagar och riktlinjer för bilbarnstolar varierar från land till land. In the United States, different states also have different rules 

Gör du fel kan du få böter, vilket säkert kommer att förstöra semesterstämningen. För att vara säker på att den bilbarnstol du använder är laglig bör du kontrollera vilka trafiksäkerhetsregler som gäller i det land du ska besöka. 

Resa med bilbarnstol 

Om du hyr bil under semestern kan du boka en bilbarnstol till ditt barn samtidigt. Däremot kanske du föredrar att ta med din egen stol för att garantera högst möjliga säkerhetsnivå för ditt barn.

Små bebisar kan sitta i sin bilbarnstol på planet om du har bokat plats för dem. Dock måste bilbarnstolen ha en etikett som anger att den är säker att använda i flygplan. De flesta flygbolag låter dig också checka in en bilbarnstol utöver din tillåtna mängd bagage. Kontakta flygbolaget du reser med för att vara säker.  

Ta reda på mer om att flyga med Maxi-Cosi här.

Använda en R44-bilbarnstol utomlands 

Om du äger en bilbarnstol som är ECE R44/04-märkt, får den användas i över 100 länder, inklusive EU-länder och Argentina 

Använda en i-Size (ECE R129)-bilbarnstol utomlands 

i-Size-bilbarnstolar uppfyller en förbättrad säkerhetsstandard, som är giltig i länder inom hela EU.  

Skiljer sig bilbarnstolslagarna inom olika länder i Europa? 

Olika länder har olika regler, till exempel vad gäller vid vilken ålder ett barn får sitta i framsätet. Vissa länder har också regler vad gäller att använda en bilbarnstol i en taxi.  

Observera att, oavsett var du befinner dig inom EU, måste ditt barn sitta i en bilbarnstol av lämplig storlek: ECE R44- och i-Size-regler gäller. I Spanien måste också alla barn som är kortare än 135 cm sitta i bilens baksäte.  

Resa med en Maxi-Cosi-bilbarnstol 

För oss på Maxi-Cosi är ditt barns säkerhet vår högsta prioritet. Våra bilbarnstolar uppfyller eller överträffar alla europeiska standarder, som är bland de strängaste i världen. Det betyder att du kan känna dig säker när du väljer en Maxi-Cosi-bilbarnstol för ditt barn. 

Ta en titt på Maxi-Cosis bilbarnstolssortiment.