Flyga tillsammans med en bebis

Att få ett barn behöver inte innebära att du slutar resa. Många föräldrar inser att det här är den bästa tiden att resa, eftersom barn under två år ofta reser och bor gratis eller till reducerade priser. Med lite planering kan du hjälpa till att se till att allt går så smidigt som möjligt. Det innebär också att familjen kan njuta av kvalitetstid tillsammans, samtidigt som ni upptäcker nya platser.   

Vi har sammanställt några tips och lite fakta om vad som gäller när du reser tillsammans med en bebis på ett flygplan.

Checklista för när du reser med en bebis 

Boka flygbiljetter 

Överväg vilka flyg som kommer att vara enklast med tanke på att du reser med en bebis.  

 • En direktflyg är det snabbaste sättet att ta sig någonstans. 

 • Att bryta upp en lång resa med mellanlandning kan vara mer avkopplande.  

 • En nattflyg kan innebära att ditt barn kanske sover hela resan.  

 • Vissa flyg kanske är dyrare, men det är ändå värt det för att barnen är glada och bekväma, och du kan enklare koppla av. 

 • Om du bokar ett säte vid gången blir det enklare att ställa sig upp och gå omkring om du behöver trösta ditt barn. 

Tips för när du reser med en bebis: det här ska du packa 

Sätt dig ned och tänk över vad du kan behöva under en vanlig dag och skriv upp saker du inte kan klara dig utan. Kom ihåg att flyg kan bli försenade, så utgå inte från att du alltid kommer anlända på utsatt tid. 

Sikta på att ha med dig allt du behöver under flygningen, men försök samtidigt resa så lätt som möjligt. Det kommer göra det enklare i säkerhetskontrollen och när du tar dig runt på flygplatsen. 

 • Att packa ned snacks för resan kan vara en riktig livräddare om ditt barn just har slutat amma. Din bebis kanske inte gillar de snacks som finns att köpa på planet eller flygplatsen, så ta med dig några påsar med deras favoritmat.  

 • Se till att du först kontrollerar om ditt resmål har några eventuella begränsningar för medtagen mat.  

 • Ta med leksaker för att kunna underhålla eller trösta ditt barn. 

 • Ta med en extratröja till dig och kläder till ditt barn, i fall du behöver byta. 

På flygplatsen 

 

 • Kom ihåg att berätta vid incheckningen om du planerar att ta med din sulky ända upp till boardinggaten. Vissa barnvagnar erbjuder incheckningväskor, eller så kan du använda strandhanddukar som ett skyddande omslag medan vagnen ligger i bagageutrymmet.  

På planet 

Under start och landning kan det uppstå ett tryck i barnets öron, vilket kan orsaka smärta. 

 • Försök få ditt barn att dricka och svälja vid start och landning för att undvika trycksmärta i öronen. Du kan prova att låta dem amma, alternativt suga på en flaska eller napp. 

 • Att distrahera ditt barn med en favoritleksak kan också hjälpa till att hålla dem lugna. 

Kan jag ta med en bilbarnstol på planet? 

Genom att ta med er egen bilbarnstol på flyget kan du se till att din bebis sitter säkert och bekvämt. De flesta flygbolag låter dig ta med ditt eget babyskydd förutsatt att det är FAA- eller TÜV-godkänt. Det är alltid bra att kontakta sitt flygbolag för att vara säker. Mer information hittar du här. Hitta lämpliga bilbarnstolar att ta med på flyget här.

 • Genom att använda din bebis eget babyskydd får han eller hon vistas i en bekant miljö, vilket kan ha en lugnande effekt. 

 • Kom ihåg att om du vill använda din egen bilbarnstol måste du boka en plats för ditt barn. Kontakta flygbolaget för att fråga om reducerade priser.  

Tips för när du reser med en bebis 

Även om du inte vill använda din bilbarnstol på flyget, kanske du behöver den om du ska fortsätta med bil efter landning. Bilbarnstolar kan hyras vid ditt resmål, men du kanske föredrar att använda er egna. De flesta flygbolag låter dig också checka in en bilbarnstol utöver din tillåtna mängd bagage. Kontakta ditt flygbolag och se vilka regler som gäller. 

 • I de flesta länder säger lagen att du måste använda en godkänd bilbarnstol för alla barn fram tills det att de är 135 cm eller långa eller 12 år gamla. I vissa länder måste du använda bilbarnstol för alla barn fram tills de är 150 cm långa. Kolla alltid upp vad som gäller innan du reser. 

Bekväma bilbarnstolar  

Om ditt barn är redo för en större bilbarnstol kan det vara en bra idé att byta innan semestern, så att barnets resa blir så bekväm som möjligt. Om du planerar en resa tillsammans med ett äldre barn, kan du läsa våra bästa tips för att flyga tillsammans med ett småbarn. 

 

Ha en skön semester!