Flyga tillsammans med småbarn 

Att upptäcka nya platser tillsammans med sitt barn kan vara underbart för föräldrarna. Däremot tycker inte alla om tanken på att flyga med sitt barn. Här följer våra tips på hur resor med barn kan bli enklare vad gäller allt från att välja rätt flyg till hur du underhåller barnet under flygturen. 

Om du planerar en resa med en bebis kan du läsa vår guide till att flyga tillsammans med en bebis.

 

8 tips när du ska flyga tillsammans med småbarn 

1) Ta flygtiderna i beaktande 

Vilken tid på dagen du väljer att flyga kan göra stor skillnad för hur du kommer att känna dig när ni landar.  

  • Om du reser när ditt barn normalt sover, kan du njuta av lite lugn och ro på flyget. Men detta kan slå tillbaka om barnen blir för exalterade för att sova och istället blir övertrötta.   

  • Att välja ett flyg som avgår på vid mindre populära tider kan öka chanserna till att få en extra plats intill dig. Det innebär mer utrymme för att kunna sträcka ut sig eller leka. 

2) Förklara vad ni ska göra 

Många yngre barn trivs med fasta rutiner och gillar det inte när något nytt händer. Att flyga är raka motsatsen till vad de är vana vid. DU kan skapa trygghet för barnet både före och under flygturen, genom att förklara vad som händer och vad som ska ske från den stund ni lämnar hemmet. Detta inbegriper att prata med dem om incheckningen (de kommer att behöva stå i kö), säkerhetskontrollen och hur ni kommer att gå ombord planet. 

3) Leta efter lekhörnor 

När energiska småbarn är upphetsade vill de ofta springa omkring och leka, men du kanske inte vill att de ska göra det i avreseloungen. På många flygplatser, bland annat flygplatser i Dubai, Amsterdam och Genève, har familjevänliga områden. Titta på flygplatsernas webbplatser i förväg, eller fråga i informationsdisken, för att se om terminalen har en lekhörna där barnen kan få leka av sig.  

 

4) Ta er till utsiktsplatsen 

Utsiktsplatsen är annan bra plats att ta sig till på flygplatsen. Här kan du titta på flygplan som startar och landar, vilket ger dig ytterligare en chans att förklara för ditt barn vad som kommer att hända när ni flyger. 

5) Ta med dig snacks och mellanmål 

Noggrann planering kommer att underlättar tiden på flygplatsen och planet. Många barn gillar inte maten som finns att köpa på flygplatsen eller planet, så se till att ta med deras favoritsnacks. Färsk frukt och riskakor är populära val som är enkla att ta med. Mindre påsar med mat är tillåtna på de flesta flygplatser, men kontrollera alltid om ditt resmål har några eventuella begränsningar för medtagen mat. 

6) Se till att de är bekväma  

Om ni ska flyga en längre stund kanske du vill att ditt barn ska sova en stund. Att ta med sig ditt barns favoritgosedjur kan ge tröst och göra det enklare att sova. Resekuddar kan också hjälpa dem att koppla av. 

7) Saker att pyssla med 

Om ditt barn har något att göra kan flygresan kännas kortare. Ta med reseleksaker som är små och lätta, utan småbitar som lätta kan trilla under sätet och komma bort. Packa ned papper och pennor i handbagaget så att ni kan rita och spela spel tillsammans. Pekplattor eller telefoner med nedladdade spel eller barnens favoritprogram kan också vara bra ha med. Kom bara ihåg att ställa in dem på flygsäkertläge. 

8) Förebygg smärta 

Förändringar i lufttryck vid start och landning kan ibland orsaka öronsmärta. Försök få ditt barn att äta eller dricka något vid start och landning för att undvika trycksmärta i öronen. En napp kan också fungera för mindre barn.