Hur ett fempunktsbälte håller ditt barn säkert

Du har antagligen uppmärksammat att några babyskydd och bilbarnstolar för småbarn har ett inbyggt 5-punktsbälte, medan andra inte har det. Här förklarar vi de tre huvudsakliga sätt som ett 5-punktsbälte har visat sig vara säkrare att använda än en sköld eller ett 3-punktsbälte.

1) Håller ditt barn fastspänt på bästa sätt i händelse av en krock  

Ett 5-punktsbälte har fem fästpunkter som är utformade för att hålla fast ditt barn vid axlarna och höfterna, vilket är de mest rigida delarna på deras kroppar. Om en krock inträffar överför bilbarnstolens bälte stötkraften till dessa rigida punkter på barnets kropp och vidare in i bilbarnstolen. Som ett resultat visar tester att de mjukare kroppsdelarna, såsom buken, skyddas från stötkraften.   

Använda ett 5-punktsbälte kontra ett 3-punktsbälte eller ett sköldsystem 

De mjuka delarna på ditt barns kropp kanske inte tål de krafter som uppstår vid en krock på samma sätt som de mer rigida kroppsdelarna gör. När ditt barn sitter fastspänt vid nedre del av buken, till exempel med ett 3-punktsbälte eller en sköld, kan han eller hon falla framåt över bältet eller skölden. Det innebär att bältet eller bågen kan tränga in i buken och resultera i betydande skador.  

Med stöd i forskningen 

Med hjälp av certifierade krocktestdockor kan vi analysera stötkraften mot rigida kroppsdelar i olika krockscenarier. Man har också kunnat fastställa de maximala krafter som dessa kroppsområden kan motstå. Alla våra bilbarnstolar har utformats och testats för att säkerställa att stötkraften mot varje enskild kroppsdel inte överskrider de säkra gränserna.  

2) Ser till att ditt barn sitter fastspänt i den allra säkraste positionen 

Även om krocktester är utformade för att simulera verkliga olyckor så exakt som möjligt, är olyckor ofta mer komplexa än krocktester. I vissa olyckor rullar till exempel bilen runt. Om detta sker kan ditt barn falla ur bilbarnstolen genom att trilla ut från sidan av, under eller över bältet.  

Ett 5-punktsbälte ser till att mindre barn hålls kvar i bilbarnstolen oavsett vad som händer. På så vis hålls barnet kvar i den säkraste positionen, det vill säga, inuti bilbarnstolen. 

Ta en titt på vårt utbud av säkra bilbarnstolar utrustade med ett 5-punktsbälte.

Överträffar grundläggande säkerhetsstandarder 

I ett vanligt krocktest undersöker man bilbarnstolens säkerhet vid en mer komplex krock, till exempel då bilen rullar runt. Bara för att en bilbarnstol har ett godkännandeintyg är inte säkerheten vid alla typer av krockar garanterad. Exempelvis har krocktester utförda av UTAC (bilindustrins oberoende testorganisation) visat att, i en krock där bilen rullar runt två gånger, kastades dockan ut från en bilbarnstol med sköldsystem. Du kan lära dig mer om detta genom att titta på videoklippet om test av bilbarnstol med sköldsystem vid krock där bilen rullar runt eller videoklippet om test av bilbarnstol med 5-punktsbälte vid krock där bilen rullar runt.

3) Ett 5-punktsbälte anpassar sig efter barnets växande kropp för maximalt skydd 

Vi känner alla till att barn kan växa snabbt. Bilbarnstolens remmar måste placeras korrekt för att säkerställa att stötkraften vid en olycka överförs till bilbarnstolens skal och till barnets rigida axelben. Med ett 5-punktsbälte är det enkelt att justera remmarna till olika höjdpositioner för att ditt barn ska sitta så säkert som möjligt.   

Med vårt innovativa selhanteringssystem kan du snabbt och enkelt se till att bältet sitter perfekt på varje resa. Ta en titt på våra bilbarnstolar utrustade med denna tidsbesparande funktion. 

Finns det en viktgräns för 5-punktsbältet? 

Vi är av åsikten att användning av ett 5-punktsbälte är det säkraste sättet för bebisar och småbarn att resa. Det är därför alla våra framåtvända och bakåtvända bilbarnstolar för barn upp till fyra år är utrustade med detta typ av bälte. När ditt barn blir äldre måste du emellertid byta till en bilbarnstol som använder sig av bilens 3-punktsbältesystem. Det beror på att ett 5-punktsbälte är utformat för barn upp till 18 kg.   

Vi uppfinner och testar våra produkter i syfte att kunna erbjuda föräldrar och barn högsta möjliga nivå av komfort, säkerhet och bekvämlighet. Ta reda på mer om varför vår teknik är den bästa för dig och ditt barn.