Så här gör du resan roligare: Hemligheten bakom lyckade långresor med barn 

Om du har släkten långt bort eller om du gillar semester måste du lära dig att hantera långresor med ditt barn. Som tur är, och med lite planering, finns det saker du kan göra för att se till att allt går så smidigt som möjligt. Oavsett om det är er första långa bilresa, eller om du vill att den här resan blir bättre än den förra, finns det saker du kan testa för en säkrare och mer avkopplande tur. 

5 tips för långa bilresor tillsammans med barn 

1) Planera packningen 

Några dagar innan avresan bör du sitta ner en stund och tänka över vilka saker du vanligtvis har nytta av under en dag med ditt barn. Skriv dem på en checklista så kan du kryssa av i takt med att du packar. Tänk på allt från snacks till favoritleksaker och potta. Se till att dessa saker inte hamnar längst ned i bagageutrymmen, utan att du kan komma åt dem snabbt och enkelt när du behöver dem.   

Bra saker att ha med: 

  • Snacks som är enkla att ta upp och äta Ta alltid med mer än vad du tror du kommer att behöva. Packa också ned några påsklämmor så att du kan försegla halvätna påsar med mat och på vis hålla bättre ordning. 

  • Gott om vatten i deras favoritbägare. Återigen, ta med mer än vad du tror att du kommer behöva eftersom ni kanske blir stående i en trafikstockning. Till vissa bilbarnstolar kan du köpa till en mugghållare.

  • Klädbyte om barnet skulle spilla. Packa ner reservkläder för barnet så att ni kan byta och känna er fräscha när ni kommer fram. 

2) Aktiviteter i bilen 

Vi kan inte lova att du inte får frågan "är vi framme snart?" innan ni ens har kört ut på vägen, men noggrant planerade bilaktiviteter kan se till att barnen har något att göra under resan. Kom ihåg att när du planerar bilaktiviteter för en 3-åring måste du se till att hålla de enkelt.  

  • En ny leksak kan vara till stor glädje på en längre resa.  

  • En favoritleksak kan göra det enklare för dem att koppla av och ta en tupplur. 

  • Pennor faller lätt ned under sätet och kan vara svåra att få upp igen medan ni kör. Ett bättre alternativ kan vara en bok med klistermärken.  

  • Att leka enklare lekar, såsom "Ett skepp kommer lastat med", eller att titta efter bilar i olika färger, kan göra det enklare att underhålla barnen och samtidigt hjälpa dem utöka sitt ordförråd och förbättra sin observationsförmåga. 

  • Det kan vara bra att ha en backup-plan om allt annat misslyckas. Ladda ned ditt barns favoritspel eller favoritprogram på en telefon eller pekplatta som du kan ta fram i nödfall. 

3) Planera resan 

Vissa föräldrar föredrar att resa på natten, så att deras barn kan sova sig igenom resan. Om du reser dagtid kan du planera din rutt så att den innehåller flera stopp på vägen. Då kan ditt barn få en chans att springa av sig lite emellanåt. 

4) Bilbarnstolar och säkerhet  

Därefter är det dags att tänka på säkerheten. För att ditt barn ska sitta bekvämt och säkert är det viktigt att bilbarnstolen är i rätt storlek. Om du är osäker kan du läsa vår guide. 

Om du ska resa med bil till ett annat land måste du kolla upp vilka bilbarnstolslagar som gäller i just det landet. Mer information.

5) Kontrollera bilen 

Ett oplanerat stopp kan göra din resa mindre avkopplande. Några enkla kontroller av saker såsom oljetryck och att däcken är pumpade kan innebär att du slipper stanna i onödan. Se också till att ha tankat innan ni åker, för att minska antalet gånger ni måste stanna på vägen. 

Om du ska resa med en bebis finns det andra saker du måste tänka på. Läs vår guide till hur man gör en långresa tillsammans med en nyfödd.