Så här installerar du en ISOFIX-bas eller ISOFIX-bilbarnstol  

ISOFIX-bilbarnstolar garanterar att ditt barn reser säkert. Oavsett om du har köpt en ISOFIX-bas för ditt babyskydd, alternativt en bilbarnstol (för småbarn eller barn) med ISOFIX-anslutningar, måste installationen göras på ett korrekt sätt för att för bilbarnstolen ska vara säker.  

Hur ser ISOFIX ut i bilsätet? 

Alla våra ISOFIX-baser och ISOFIX-bilbarnstolar har två fästpunkter (gula metallstänger) som ska fästas i sätet på bilen. Våra ISOFIX-baser har dessutom ett extra “stödben” som ger extra stabilitet i händelse av en krock. Våra ISOFIX-bilbarnstolar för småbarn har ett extra “stödben” eller en övre hållrem för extra stabilitet. 

Eftersom vi bryr oss om ditt barns säkerhet har vi skapat en installationschecklista med säkerhetstips för att du som förälder ska känna dig trygg i att bilbarnstolen är korrekt installerad.  

Innan du köper (om du inte har gjort det ännu) 

Säkerhetstips 1. Tänk över vilken installationsmetod som passar bäst med tanke på din bil och din livsstil. ISOFIX-bilbarnstolar installeras med hjälp av bilens ISOFIX-fästpunkter, medan bilbarnstolar som installeras med hjälp av ett säkerhetsbälte använder sig av bilens säkerhetsbälte. Upptäck alla för- och nackdelar med ISOFIX-fästpunkter kontra installation med säkerhetsbälte, för att ta reda på vilken installationsmetod som passar dig bäst.  

Säkerhetstips 2. Se också till att din bil har ISOFIX. Det bästa sättet att göra det, är att titta i bruksanvisningen för din bil. De flesta nya bilar har ISOFIX, men i vissa bilar är det inte möjligt att installera ett stödben eller en övre hållrem. I vår praktiska Bilmonteringslista kan du se exakt vilka av våra Maxi-Cosi bilbarnstolar som passar din bil.  

Så här installerar du en ISOFIX-bas eller bilbarnstol 

För att ditt barn ska resa säkert är det viktigt att ISOFIX-basen eller ISOFIX-bilbarnstolen är installerad korrekt. Följ de 3 stegen nedan för att försäkra dig om att ditt barn reser säkert:  

1. Dra ut ISOFIX-fästpunkterna på vår bas eller bilbarnstol. Detta är de gula metallstängerna.  
2. Placera basen eller bilbarnstolen på baksätet på din bil.  
3. Tryck bilbarnstolen ordentligt mot ryggstödet för att låsa fast de två fästpunkterna i bilbarnstolens metallklämmor. Du kommer att höra ett "klick" när detta har gjorts korrekt.  

För din sinnesfrid har våra ISOFIX-baser och bilbarnstolar en färgindikator som bekräftar när installationen har utförts på ett korrekt sätt. På så vis kan du vara säker på att ditt barn sitter säkert i bilen. 

Så här installerar du en ISOFIX-bas eller bilbarnstol - Ben och remmar  

Visste du att ISOFIX-baser och ISOFIX-bilbarnstolar för småbarn har en tredje fästpunkt? De har antingen ett stödben eller en övre hållrem, som också måste installeras.  

Stödben och övre hållremmar är utformade för att förhindra att basen eller bilbarnstolen rör sig framåt vid en krock. Endast ISOFIX-bilbarnstolar är säkert installerade med hjälp av endast 2 fästpunkter.  

Installation of stödben*:  
1. Dra ner benet, justera till rätt höjd och placera på bilens golv.  
2. Se till att benet står stabilt mot golvet och lås sedan fast det i detta läge. 

Installation av övre hållrem:  
1. Haka fast den gula kroken i ISOFIX-fästspunkten som sitter i bilgolvet.  
2. Se till att dra åt remmen ordentligt. 

Precis som de två ISOFIX-fästpunkterna som sitter i bilsätet, har våra baser och bilbarnstolar färgindikatorer för att bekräfta när stödbenet eller den övre hållremmen är korrekt installerad. 

 

 

* Om du använder ett stödben är det viktigt att kontrollera huruvida bilgolvet har ett golvförvaringsfack. Om så är fallet måste du se bruksanvisningen som medföljer vår bilbarnstol för att ta reda på hur du installerar stödbenet med hänsyn till detta golvförvaringsfack.