Varför köpa en barnvagn som är vänd mot föräldern?

När ditt barns ögon möter dina uppstår en känslomässig anknytning som är avgörande för ditt barns välbefinnande. Med bara ett ögonkast kan ditt barn försäkra sig om att du finns där och att de är säkra. Ögonkontakt bidrar också till andra viktiga utvecklingsprocesser, inklusive språkutvecklingen. Med en barnvagn som är vänd mot föräldern kan du och ditt barn le mot varandra medan ni är ute och handlar eller tar en promenad i parken.  

 

Varför välja en barnvagn som är vänd mot föräldern? 

Du måste inte välja en barnvagn som vänd mot föräldern, men många föräldrar gör det. Det beror på att experterna är överens om att det är viktigt att ha ögonkontakt med barnet från födseln och fram tills det är cirka nio månader gammalt.  

  • Det innebär att ditt barn kan se och höra dig bättre, vilket ger dem tröst och hjälper dem att koppla av. 

  • Att prata med sin bebis, även innan den kan svara, är avgörande för språkutvecklingen. Många föräldrar tycker att det är lättare att prata med sin bebis om den tittar på dem. 

  • Ögonkontakt bidrar till din bebis kognitiva utveckling när han eller hon ska lära sig att koppla ihop ansikten med röster och skapa associationer mellan mat och den som matar. 

Som förälder kommer du också slappna av mer när du använder en barnvagn som är vänd mot dig.  

  • Du kan se din bebis hela tiden och försäkra dig om att den har det bra. 

  • Du kan se om filten har glidit av och kontrollera att de är tillräckligt varma. Om din bebis ser ut att ha det för varmt kan du justera kläderna eller solskyddet. 

  • Du kan snabbt tillgodose deras behov, till exempel kan du se om det är dags att byta blöja. 

  • För många av oss finns det inget bättre än att se ditt barn le. Med en barnvagn som är vänd mot föräldern kan du och din bebis dela fler av dessa glada stunder. 

​​​​​​​

Kom ihåg: Ditt ansikte är en kraftfull stimulans för din bebis och ibland kan han eller hon behöva vila från det. Om din bebis vänder bort huvudet eller tittar någon annanstans betyder det inte brist på intresse. Det betyder bara att han eller hon behöver en liten paus för att bearbeta all ny information de lärt sig.  

Hur vet jag när det är dags att byta från en barnvagn som är vänd mot föräldern, till en som är vänd mot gatan? 

När ditt barn blir äldre kommer det att bli mer intresserat av omvärlden. Att byta till en framåtvänd barnvagn gör det enklare för dem att upptäcka världen, vilket underlättar detta nästa viktiga utvecklingsstadium. Vissa föräldrar väljer att gravid byta från en barnvagn som är vänd mot föräldern, till en som är vänd mot gatan. 

Det betyder inte att du måste köpa en annan barnvagn. Om du har en vändbar barnvagn kan du kan enkelt byta mellan de olika riktningarna för att hjälpa ditt barn att gradvis vänja sig. 

Läs vår guide för att ta reda på mer om när det är dags att byta från en barnvagn som är vänd mot föräldern, till en som är vänd mot gatan. 

Kom ihåg: Nyfödda barn bör ligga i ett plant läge och därför är en liggdel att rekommendera. Du vet att din bebis är redo att börja använda barnvagnens sittdel när han eller hon kan sitta med lite eller inget stöd.