Så väljer du rätt matstol

Låt din bebis sitta bekvämt för enklare och roligare måltider

Att börja med fast mat är en viktig milstolpe för din bebis. Måltiden är en speciell familjehögtid som inte bara ger din bebis möjligheten att upptäcka nya smaker och konsistenser utan också en kritisk fas i bebisens sociala utveckling. Bebisar älskar att vara en del av familjen när ni sitter tillsammans vid bordet. De iakttar och imiterar hur ni äter och tar till sig nya färdigheter som de behöver lära sig.

För att din bebis ska känna sig trygg och bekväm vid middagsbordet är det viktigt att välja rätt hög barnstol. Här är några saker du bör titta efter:

  • Robust sele: En robust och bekväm sele gör att din bebis kan sitta tryggt och säkert medan han/hon äter eller leker så att du kan känna dig lugn.
  • Matstol som är lätt att rengöra (helst med löstagbar bricka): De första måltiderna kan bli ganska kladdiga. Därför är det bäst att välja en som är lätt att rengöra och med löstagbar bricka. Brickan kan även användas för klotter, pussel och spel när din bebis inte äter.
  • Få bebisen att känna sig bekväm: Din bebis kommer att njuta av maten mer om han/hon känner sig bekväm. Leta efter en hög barnstol med stabilt ryggstöd och fotstöd för att din bebis ska kunna vila fötterna. Ett vadderat säte eller en kudde är också bra. Justerbar lutning är användbart för mindre bebisar så att de kan vara med i familjemåltiden innan de har avvant sig från amningen.
  • Välj en matstol som växer med din bebis: Din bebis växer snabbt. Men att byta till en vuxenstol där bebisen sitter för lågt eller måste sitta på knä vid matbordet är inte bra. Spara pengar på lång sikt genom att välja en höjdjusterbar barnstol som kan anpassa sig allteftersom din bebis växer. På så sätt kan du vara säker på att din bebis alltid sitter i rätt höjd för att delta i familjemåltiderna.
  • Hitta en matstol som passar ditt utrymme: Om du har ont om utrymme kan du välja en barnstol som går att vika ihop kompakt när du inte använder den. Köp gärna en som är gjord i de bästa materialen så att den både håller länge och ser bra ut i ditt hem.

När din bebis är redo för en matstol

Använd en hög barnstol med justerbar lutning och som har ett bekvämt inlägg så att även de minsta bebisarna kan sitta med dig vid bordet. När din bebis börjar sitta upp av sig själv (vid ungefär sex till åtta månader) är det dags att börja tänka på att använda en hög barnstol för måltider och lek.

Vårt bästa val är Maxi-Cosi matstol

Maxi-Cosi Minla matstol är en stol som passar både spädbarn, bebisar, småbarn och äldre barn. Det är en smart designad barnstol som gör varje måltid enklare. Minla har nio inställningar som gör att du kan anpassa höjden till ditt bord och till ditt barns storlek. Sätet är löstagbart och kan användas för äldre barn eller när du är utomhus. Andra praktiska funktioner är den löstagbara brickan som lätt kan tvättas av och att den kan vikas ihop för att spara utrymme. För att underlätta måltiderna kan du dessutom justera lutningen och efter måltiden tvätta det vadderade överdraget.

Se Maxi-Cosi Minla här