Quick Checklist When Choosing a Car Seat

 1. Ta med dig barnet och bilen för att kolla att bilbarnstolen passar både barnet och sätet i bilen.
 2. Är bilbarnstolen lämplig för barnets vikt och ålder?
 3. Sitter barnet bekvämt? Är stolen tillräckligt bred? Är det lätt att anpassa selen? Och kan stolen fällas bak om barnet vill sova?
 4. Se till att stolen har en orange etikett godkännandemärkt med ECE R44/04 (undvik etiketter som slutar på 03 eller 02).
 5. Passar bilbarnstolen bilen ordentligt? Kan du montera den enkelt och ordentligt? Är säkerhetsbältena tillräckligt långa? Kan du använda bilbarnstolen där du vill ha den (krockkudde)?
 6. Passar syskonens bilbarnstolar med den nya stolen?
 7. Är bilbarnstolen lätt att använda varje dag? Kan barnet sätta sig i den och komma ur den enkelt?
 8. Bilbarnstolar som är svåra att använda används sällan ordentligt och är därmed mindre säkra.
 9. Montera stolen i bilen innan du köper den för att kontrollera att den passar ordentligt.
 10. Välj ISOFIX-bilbarnstolar om möjligt eftersom de är säkrast och är lättare att använda än bilbarnstolar som spänns fast med säkerhetsbälten

 

 Du bör också veta …

 

I de flesta länder är det obligatoriskt för barn som är upp till 1,35 m långa att använda en godkänd bilbarnstol. I ett antal länder som är populära semesterresmål är maxlängden 1,5 m, så tänk på det innan ni åker. För äldre barn från 3 år och uppåt ger bilbarnstolar med ett fast ryggstöd, såsom Maxi-Cosi Rodi, bäst sidostöd och sidoskydd. Bilbarnstolar utan fast ryggstöd ökar risken för skada i så hög grad att konsument- och bilgrupper starkt rekommenderar att dessa stolar inte används, och till och med vägrar att testa sådana bilbarnstolar. 

 

 • Välj extra skydd 

Det är bäst att välja bilbarnstolar med extra sidoskydd, med tanke på att 25 procent av alla krockar sker från sidan. För äldre barn (3 till 12 år, viktkategori 15–36 kg) rekommenderar Maxi-Cosi en bilbarnstol försedd med AirProtect. Denna innovativa säkerhetsteknik minskar risken för skallskada för barnet med så mycket som 20 procent! 

 

 • Tänk på den orangea etiketten

När du köper en bilbarnstol ska du alltid se till att den följer de senaste europeiska säkerhetskraven. Detta kan vanligtvis verifieras med den orangea ECE R44/04-certifieringsetiketten. Etiketten visar att stolen uppfyller minimisäkerhetskraven. Om du vill veta vilken bilbarnstol som är säkrast, mest användarvänlig och/eller bekvämast för ditt barn kan du ta en titt på konsument- och bilorganisationers testresultat. 

 

 • Kontrollera att den monterats ordentligt 

Enligt studier monterar hela 70–80 % av föräldrar med små barn bilbarnstolarna fel. Kontrollera att bilbarnstolens sele enkelt kan öppnas, stängas och justeras innan ni åker i väg. Bilbarnstolar för bebisar (upp till 13 kg) måste placeras i en bakåtvänd position. Felaktig montering gäller vanligtvis hur stolen fästs i bilen. Stolen måste monteras säkert för att vara säker. Se till att selen och bilens säkerhetsbälten är fästa ordentligt och inte vridna, och att spännet kan öppnas. 

Slutligen: Använd bilbarnstolen varenda gång, oavsett om ni ska åka en lång eller kort bit!