Vad är ISOFIX?

Säker montering av bilstolar

En bilbarnstol kan monteras i bilen med bilbältet eller med ISOFIX. För att göra rätt val, listar vi alla för- och nackdelar för dig. Oavsett vilken lösning du väljer, är det mycket viktigt att du monterar bilbarnstolen på rätt sätt. Följ anvisningarna i manualen eller be någon i butiken visa dig hur du ska montera den.

Men vad är ISOFIX?

ISOFIX är den internationella standarden för montering av bilbarnstolar. Detta system är det säkraste, enklaste och snabbaste sättet att montera en bilbarnstol på rätt sätt i bilen, utan att använda bilbältet.

Varför ska du välja ISOFIX?

Ny forskning i England visar att hela 52 % av bilstolarna som monteras med bilbälte, inte sitter fast tillräckligt bra, med alla risker som det innebär. Med ISOFIX-systemet slipper du krångla med bilbältet. Med ISOFIX kan du egentligen inte montera bilstolen på fel sätt längre.

ISOFIX fördelar

  • en fast anslutning från bilstolen till bilens chassi. Om du plötsligt måste bromsa eller om någon kör in i dig, påverkas barnet mindre.
  • särskilda indikatorer visar att stolen är korrekt monterad. Bilbarnstolar som är monterade med bilbältet, monteras och används ofta på fel sätt.
  • krocktester visar att ISOFIX-systemet ökar säkerheten markant. Risken för felmontering är mycket låg. 94 % av alla föräldrar använder ISOFIX på rätt sätt.
varför isofix

För ännu mer säkerhet, har vi utrustat de flesta av våra ISOFIX-baser med särskilda indikatorer som visar att stolen är korrekt monterad.

  • ISOFIX är snabbt och enkelt. Med ett enda klick sätter du fast bilbarnstolen ordentligt i bilen.
  • den extra övre förankringsremmen eller stödbenet ökar stabiliteten och håller barnet säkert på plats.

Har min bil ISOFIX?

ISOFIX finns som standard i de flesta bilar tillverkade efter 2005. Uppskattningsvis har ungefär 60 % av alla bilar som idag kör runt i Europa, ISOFIX-systemet. ISOFIX-systemen hade ursprungligen två fästena. Numera finns en tredje punkt (en övre hållrem eller ett stödben) för ännu bättre säkerhet. Sedan februari 2013 måste alla nya bilar ha två ISOFIX-fästena på undersidan samt en fäst för den övre förankringsremmen.

Har din bil ISOFIX? Titta i handboken. Ofta finns det även en ISOFIX-logo på stolens bas. De flesta nyare bilar, byggda efter 2005, har ISOFIX-fästpunkter. Kontrollera vår bilmonteringslista om din bil lämpar sig för montering av en ISOFIX-bilbarnstol. 

Har min bil isofix

Hur fungerar ISOFIX?

ISOFIX-bilbarnstolar och -baser har tre ISOFIX-fästpunkter.

Två ISOFIX-kontakter (metallkrokar) passar i fästpunkterna (metallclips) på sätets undersida. Den tredje ISOFIX-punkten är en övre förankringsrem eller ett stödben.

  • Den övre förankringsremmen fästs i en fästpunkt i bagageutrymmet eller på baksidan av stolens ryggstöd. I de flesta nya bilar står det angivet med den övre förankringsrems-logon i form av ett ankare. Den övre förankringsremmens krok måste sitta fast ordentligt i fästpunkten för en stadig förankring av denna tredje ISOFIX-punkt.
  • Stödbenet står på bilgolvet. Benet ska stå ordentligt på golvet för att kunna erbjuda tillräckligt stöd.
isofix montering

Om du använder ett stödben, måste du vara uppmärksam på om det finns ett förvaringsutrymme i golvet. Om så är fallet, läs bilens manual eller se vår bilmonteringslista för att kontrollera hur du ska använda stödbenet tillsammans med detta förvaringsutrymme. Det kan vara så att stödbenet ska stå på golvet i utrymmet, för att luckan inte är tillräckligt stadig.

ISOFIX kontra bilbälte

Vad passar dig bäst? Vi rekommenderar att du om möjligt väljer ISOFIX-montering. Detta är säkrare och enklare än montering med bilbälte. Om du vill montera bilbarnstolen med bilbältet, välj en bilstol som tydligt visar hur den ska monteras. Detta minskar risken för felaktig montering. På Maxi-Cosis bilbarnstolar finns tydliga anvisningar. Är du fortfarande osäker? Läs manualen.

Fördel att montera bilbarnstolen med bilbältet är flexibilitet. Du kan enkelt flytta bilbarnstolen till en annan plats eller en annan bil. Men ISOFIX är ännu enklare! Upp till 80 % av föräldrar monterar en bilbarnstol på fel sätt när de använder bilbältet. Då löper barnet en mycket större risk för skada vid en olycka. Dessutom är monteringen av en bilbarnstol med ett bilbälte krångligare och tar längre tid än med en ISOFIX-stol. 

Dock har inte alla bilar ISOFIX-fästpunkter.

  • vissa ISOFIX-bilstolar kan inte monteras med ett bilbälte, vilket innebär att du är mindre flexibel.
  • ISOFIX-bilstolar är ofta dyrare
  • ISOFIX-bilstolar är vanligen tyngre

ISOFIX och i-Size

Det nya europeiska R129-direktivet för säker transport av barn i bilen, även kallat i-Size, gäller endast bilbarnstolar med ISOFIX.

i-Size:

• främjar användningen av ISOFIX-systemet
• gör den övre förankringsremmen och stödbenet allmänt brukliga
• sätter en tydlig gräns för den maximala belastningen av ISOFIX-fästena.

Barnets och bilbarnstolens TOTALA vikt får inte vara mer än 33 kg.