Flyga tillsammans med ditt barn: Kan jag ta med bilbarnstolen på flyget? 

Om du ska ut och flyga tillsammans med ditt barn kanske du funderar på att ta med deras bilbarnstol för att se till att de sitter säkert och bekvämt. Om du tar med bilbarnstolen på flyget är du också redo att resa vidare efter landning. Vi förklarar reglerna som gäller för dig som vill ta med en bilbarnstol på flyget och delar med oss av våra bästa resetips för att din resa ska gå så smidigt som möjligt. 

Kan du ta med en bilbarnstol på planet? 

Vissa flygbolag kan ha begränsningar vad gäller användning av bilbarnstolar, så kontakta alltid ditt flygbolag först. Om ditt flygbolag tillåter bilbarnstolar måste det normalt vara en FAA- eller TÜV-godkänd bilbarnstol. Dessa märkningar betyder att stolarna är godkända för att användas på flyget.  

För att ta reda på om du har en bilbarnstol som är godkänd för att användas på ett flygplan, kontrollerar du om den är märkt "För användning i flygplan" eller tittar igenom den här listan.

våra babyskydd Rock, CabrioFix och Citi är alla officiellt godkända för användning på flygplan.

Varför ta med ett babyskydd på planet? 

Din bebis kommer att känna sig mer bekväm och lugnare när den spänns fast i en bilbarnstol som den känner igen. Det kan innebära en mer rofylld resa för dig och dina medpassagerare. Det är också det säkraste sättet för din bebis att flyga. I händelse av oväntad turbulens eller i en nödsituation är bebisen säkrare om den sitter i sin bilbarnstol än i din knä 

Tänk på att om du bestämmer dig för att ta med ditt babyskydd på planet kan du behöva betala för en extra sittplats. Rådfråga ditt flygbolag innan du bokar och fråga om rabatterade priser. 

För mer praktiska tips som kan göra din resa så avkopplande som möjligt, läs våra artiklar Flyga tillsammans med en bebis eller Flyga tillsammans med ett litet barn.

Regler och tips för dig som vill ta med en bilbarnstol på flyget 

  • Alla godkända bilbarnstolar har en maxbredd på 44 cm (17 tum), vilket innebär att den får plats i de flesta flygplanstolar. Kontakta ditt flygbolag om du är osäker. 

  • Reservera intilliggande säten. Tänk på att vissa flygbolag kräver att bilbarnstolen placeras på en fönsterplats, så att den inte skulle råka blockera flyktvägen i en nödsituation.  

  • Kom ihåg att bilbarnstolar inte är tillåtna på sätesrader som ligger vid en nödutgång. 

  • Om du inte har köpt en flygbiljett till ditt barn måste du fråga om ditt flygbolag tillåter dig att använda en tom plats. Om ditt flygbolag tillåter detta bör du undvika att resa på de mest trafikerade dagarna och tiderna. Då har du en bättre chans att hitta en tom plats intill dig. 

Min flyg erbjuder babyliftar för bebisar. Behöver jag ända ta med en bilbarnstol på flyget? 

Kontakta ditt flygbolag för att ta reda på om de kommer att tillhandahålla en babylift för ditt barn. Om de gör det kanske du inte får ta med dig din bilbarnstol ombord utan måste checka in den som bagage.  

Även om babylift innebär att ditt barn har någonstans att ligga, är den inte lika säker som en bilbarnstol. 

  • Babyliften har inget bälte, vilket innebär att ditt barn inte är fastspänt.  

  • I händelse av turbulens kommer du att behöva lyfta ur din bebis ur babyliften och istället hålla honom eller henne i knät. Det är inte en lika säker plats som deras bilbarnstol. Det kommer också att störa dem om de sover. 

  • Babyliften måste stuvas undan före start och landning, vilket innebär att du måste lyfta ur din bebis även om den sover. 

Checka in en bilbarnstol som bagage 

Även om du inte vill använda din bilbarnstol under själva flygningen, kanske du vill ta med den på resan. De flesta flygbolag låter dig också checka in en bilbarnstol utöver din tillåtna mängd bagage. Detta gäller för bilbarnstolar för småbarn, bilbälteskuddar och babyskydd. Kontakta ditt flygbolag om du är osäker på reglerna. 

Kommer jag behöva en bilbarnstol på semestern? 

Lagar och riktlinjer för bilbarnstolar varierar från land till land. I USA har olika stater olika bilbarnstolslagar. Kom ihåg att vissa länder har regler för användning av bilbarnstol i en taxi samt i en hyrd eller privat bil. Gör du fel kan du få böter, vilket säkert kommer att förstöra semesterstämningen. För att vara säker på att den bilbarnstol du använder är laglig bör du kontrollera vilka trafiksäkerhetsregler som gäller i det land du ska besöka.  

Om du hyr en bil på semestern kan du samtidigt boka en bilbarnstol. Men du kanske föredrar att ta med din egen bilbarnstol, så att du kan vara säker på att ditt barn sitter så säkert som möjligt.  

Ta reda på mer om de olika bilbarnstolslagar som gäller runt om i världen.