När du köper en bilbarnstol måste du först och främst ta hänsyn till lagar vad gäller säkerhet och bilbarnstolar. Om du inte har rätt bilbarnstol kan du bötfällas. Dessutom försätter du ditt barn i fara. Inom Europa ska du leta efter en R129 i-Size-bilbarnstol eller en bilbarnstol som uppfyller ECE R44/04-standarden. Men är en R129- eller R44-bilbarnstol bäst? Vi förklarar skillnaderna mellan dem, så kan du själv avgöra.

Vad är skillnaden mellan en ECE R44- och en R129-bilbarnstol? 

R129-standarden infördes 2013 för att göra resor för spädbarn och barn ännu säkrare. Denna standard är nyare än ECE R44-standarden. Den har tagits fram till följd av mer detaljerade tester för förbättrat huvud- och nackskydd. 

Enligt gällande bilbarnstolslagar är det lagligt att använda antingen en R44/04- eller en R129-bilbarnstol. I dagsläget är det fortfarande säkert att använda en R44-bilbarnstol, men det är troligt att R44-standarden kommer att fasas ut med tiden.  

R129 i-Size-bilbarnstolar i korthet 

  • Du väljer en bilbarnstol utifrån på ditt barns längd, inte vikt. Detta kan innebära en ökad säkerhet eftersom de flesta föräldrar har mer koll på barnets längd än på dess vikt. Det blir helt enkelt lättare att köpa en bilbarnstol i rätt storlek. 

  • Denna standard med förbättrat huvud- och nackskydd anses vara den säkraste. 

  • I standarden ingår bedömningar av resultat från sidokollisionstester. 

  • Du använder ISOFIX för att fästa en i-Size-bilbarnstol direkt vid bilens chassi. ISOFIX-bilbarnstolar är mer benägna att vara korrekt installerade i ditt fordon. Tänk på att du behöver en extra ISOFIX-bas för att installera ett babyskydd med ISOFIX.

ECE R44/04-bilbarnstolar i korthet 

  • R44-bilbarnstolar är indelade i grupperna 0+ (nyfödd och upp till 13 kg), 1 (9 till 18 kg), eller 2/3 (15 till 36 kg). Grupperna är baserade på ditt barns vikt, inte längd, och sträcker sig från nyfödd och upp till 12 år. 

  • Det finns modeller som kan installeras med ISOFIX eller med hjälp av bilens säkerhetsbälten, om ditt fordon inte har en ISOFIX-fästpunkt.  

  • Bilbarnstolar som uppfyller R44-standarden är testade för kollisioner bakifrån och framifrån, men inte för sidokollisioner. 

  • Ditt barn kan resa framåtvänt från cirka nio månaders ålder i en R44-bilbarnstol. 

Möt några av våra R44 bilbarnstolar:

Varför måste mitt barn resa bakåtvänt enligt i-Size-reglerna?  

Om du använder en i-Size-bilbarnstol måste ditt barn resa bakåtvänt tills det är 15 månader gammalt. Ett barn som är yngre än 15 månader bör inte åka framåtvänt, beroende på dess känsliga nacke och huvud. För maximalt skydd bör bebisar och småbarn åka bakåtvända.  

 Du kan läsa mer om fördelarna med att åka bakåtvänt här

 

Ska jag välja en R44- eller en i-Size-bilbarnstol? 

Vilken typ av bilbarnstol du ska välja beror på barnets ålder och individuella behov. En R44-bilbarnstolar uppfyller en hög säkerhetsstandard. Men om du vill att din bebis eller ditt småbarn ska resa i en bilbarnstol som uppfyller de senaste, mest strikta säkerhetsstandarderna, bör du välja en i-Size-bilbarnstol.