Vilka är de senaste lagarna och bestämmelserna för bilbarnstolar? 

Bilbarnstolslagar och -bestämmelser hjälper dig som förälder att se till att ditt barn åker säkert i bilen. Lagarna omfattar sådant som vilken typ av bilbarnstol ditt barn ska resa i och i vid vilken ålder. Om du inte följer bilbarnstolslagarna försätter du ditt barn i fara och riskerar att bötfällas. 

Vilka lagar gäller i mitt land? 

Lagar för bilbarnstolar varierar från land till land. I Spanien får barn till exempel inte resa sittande i framsätet förrän de är 12 år gamla (såvida det inte finns någon annan plats tillgänglig i baksätet). I Storbritannien behöver barn som är över 12 år eller längre än 135 cm inte längre använda bilbarnstol. I andra europeiska länder, inklusive Irland och Tyskland, måste barn använda en bilbarnstol tills de är minst 150 cm långa eller 12 år gamla. Om du reser i USA kommer du att upptäcka att olika stater har olika bilbarnstolslagar.   

För att vara säker på att du gör rätt, bör du alltid kontrollera vilka trafiksäkerhetsregler som gäller i det land du bor i eller ska besöka. En snabb sökning på nätet bör ge dig den information du behöver, men försäkra dig om att du använder en betrodd, officiell källa. 

Vilken typ av bilbarnstol behöver jag?  

Det finns två bilbarnstolsstandarder som du måste vara medveten om för att efterleva de europeiska bilbarnstolslagarna: 

 

  • R129, också känd som i-Size är den senaste säkerhetsstandarden. Det har införts för att förbättra barnsäkerheten under resan. Valet av rätt bilbarnstol baseras på barnets längd, vilket gör det lättare för föräldrar att träffa rätt. i-Size-bilbarnstolar har också genomgått noggrannare testning än de äldre R44-bilbarnstolarna och erbjuder förbättrat huvud- och nackskydd. Detta bidrar till att föräldrarna kan känna sig trygga i att ha valt den säkraste bilbarnstolen. Hos Maxi-Cosi rekommenderar vi starkt att du väljer en bilbarnstol som följer denna bestämmelse. Läs mer om de senaste lagarna och bestämmelserna för bilbarnstolar här. Du kan också ta reda på mer om varför du bör välja en i-Size-bilbarnstol eller ta en titt på våra i-Size-bilbarnstolar. 

  • En äldre standard, R44, finns också tillgänglig, men produktion och import av den inom EU kommer att fasas ut från den 1 september 2023 (förutom befintliga lager). Efter september 2024 kommer dessa bilbarnstolar inte längre att finnas i butikerna. Oroa dig dock inte, användningen av R44-bilbarnstolar är fortfarande tillåten i minst 8 år framåt, så du behöver inte byta ut din nuvarande stol och kan fortsätta transportera ditt barn i en. 

Barn som är under 12 år eller kortare än en viss längd, ska alltid resa i en bilbarnstol som uppfyller någon av dessa godkända standarder. Kom ihåg att det är föraren till fordonet som ansvarar för att bilbarnstolen är lämplig givet barnets ålder eller storlek. 

Bilbarnstolsguide: Vilken bilbarnstol passar mitt barn och min bil? 

Om du vill ha det bästa för ditt barn rekommenderar vi att du väljer en R129/i-Size-godkänd bilbarnstol. För att säkerställa att Maxi-Cosi i-Size-bilbarnstolen är kompatibel med din bil, vänligen kolla vår Bilmonteringslista online för mer information. Utforska vårt urval av Maxi-Cosi i-Size-produkter här