Förklaring av säkerhetsregler för bilbarnstolar: Vad är R129/i-Size?

När du väljer en ny bilbarnstol måste den uppfylla säkerhetsstandarderna ECE R129 eller R44. Om den inte gör det, bryter du mot lagen. Dessutom försätter du ditt barn i fara. Här förklarar vi vad i-Size innebär, i syfte att hjälpa dig bestämma vilken bilbarnstol som passar dig bäst.

Vad är i-Size? 

i-Size är en europeisk säkerhetsstandard för bilbarnstolar som lanserades 2013. R129/i-Size-standarden är den mest uppdaterade säkerhetsstandarden för bilbarnstolar.  

På vilket sätt skiljer sig i-Size från ECE R44? 

Den äldre ECE R44-standarden utgår från ditt barns vikt. i-Size utgår istället från ditt barns längd.  

Riktlinjerna för vilken bilbarnstol som är lämplig är baserade på barnets längd. Ofta har föräldrar mer koll på barnets längd än på dess vikt. Det innebär att i-Size gör det lättare att försäkra sig om att man väljer rätt bilbarnstol för barnet. 

Köp Maxi-Cosi i-Size-bilbarnstolar här.

i-Size ger dig sinnesfrid 

i-Size-bilbarnstolar med förbättrat huvud- och nackskydd anses vara de säkraste. Det beror på följande: 

  • I i-Size-standarden ingår bedömningar av resultat från sidokollisionstester. 

  • i-Size-säkerhetstester genomförs med avancerade Q-dockor. Dessa dockor har fler sensorer än de dockor som används i R44-testet.  

  • Ditt barn bör resa i bakåtvänt läge upp till minst 15 månaders ålder. Vissa i-Size-bilbarnstolar kan till och med användas i bakåtvänt läge fram tills ditt barn är 105 cm långt (vanligtvis cirka 4 år).  

Tänk på att, enligt i-Size-reglerna, måste ett babyskydd eller en bilbarnstol för småbarn, installeras med hjälp av en ISOFIX-bas. En i-Size-bilbarnstol med ISOFIX-fästen kopplas direkt till bilens chassi och är därför mer benägen att installeras korrekt. OBS! Tänk på att du behöver en extra ISOFIX-bas för att installera ett babyskydd med ISOFIX. 

Mer information om varför du bör välja en i-Size-bilbarnstol hittar du här.

Vad är fördelen med att barnet åker bakåtvänt? 

Om du använder en i-Size-bilbarnstol måste ditt barn resa bakåtvänt tills det är 15 månader gammalt. Om barnet åker bakåtvänt skyddas dess känsliga nacke och huvud genom att slagkraften vid en eventuell frontalkrock sprids ut. Vissa i-Size-bilbarnstolar låter ditt barn resa i bakåtvänt läge efter 15 månaders ålder, vilket innebär ökad trygghet för dig. 

Du kan ta reda på mer om fördelarna med bakåtvänt läge här

Hur vet jag om en bilbarnstol är i-Size? 

Se den orange etiketten för att ta reda på om en bilbarnstol uppfyller i-Size-standarderna.  

Kan jag installera en i-Size-bilbarnstol i min bil? 

Alla i-Size-bilbarnstolar i kategorin baby och småbarn installeras med ISOFIX. Enligt i-Size-standarden är det inte obligatoriskt att installera en bilbarnstol med ISOFIX. Är du osäker på om en bilbarnstol med ISOFIX passar din bil? Se bilens handbok för att ta reda på om din bil har ISOFIX-fästen.  

De flesta nya bilar är i-Size-godkända och i allmänhet kan i-Size-bilbarnstolar installeras. Vissa i-Size-bilbarnstolar kan också installeras i icke-i-Size-godkända bilar. För att vara säker på att i-Size-bilbarnstolen passar din bil, rekommenderar vi att du tittar i vår Bilmonteringslista.

i-Size för ökad bekvämlighet 

Om du är ute efter en bilbarnstol som uppfyller i-Size-säkerhetsstandarderna, är bekväm och samtidigt underlättar när du ska placera barnet, bör du överväga en roterande i-Size-bilbarnstol. Dessa roterande bilbarnstolar låter dig snabbt och enkelt placera ditt barn och spänna fast det. Sedan är det bara att åka!  

Ta en titt på roterande Maxi-Cosi i-Size-bilbarnstolar här.