Förklaring av säkerhetsregler för bilbarnstolar: Vad är R129/i-Size?

När du väljer en ny bilbarnstol till ditt barn är det viktigt att se till att den uppfyller de senaste säkerhetsstandarderna, i-Size, även känt som R129. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om i-Size. 

Vad är i-Size?  

i-Size är en europeisk säkerhetsstandard för bilbarnstolar som lanserades 2013. R129/i-Size bilbarnstolsstandard är den mest uppdaterade säkerhetsstandarden för bilbarnstolar och erbjuder en garanterad passform i bilar utrustade med i-Size-säten! Inget mer krångel med kompatibilitetslistor – bara klicka och gå. 

På vilket sätt skiljer sig R129/i-Size från R44?  

R44-standarden utgår från ditt barns vikt. R129/i-Size utgår i stället från ditt barns längd. Obs! Från och med 1 september, 2024, kommer försäljning av R44-bilbarnstolar i EU att förbjudas; du kan dock fortfarande tryggt använda din befintliga bilbarnstol efter detta datum. 

Efter den här utfasningen rekommenderar vi verkligen att du väljer en bilbarnstol som följer standarden R129, eftersom den är den säkraste och ger riktlinjer för vilken bilbarnstol som är lämplig utifrån ett barns längd. Ofta har föräldrar mer koll på barnets längd än på barnets vikt. Det innebär att i-Size gör det lättare att försäkra sig om att man väljer rätt bilbarnstol för barnet.  

 Köp Maxi-Cosi i-Size-bilbarnstolar här

i-Size ger dig sinnesfrid  

i-Size-bilbarnstolar anses vara säkrare än R44 med förbättrat huvud- och nackskydd. Det beror på följande:

 

  • I i-Size-standarden ingår bedömningar av resultat från sidokollisionstester.  

  • i-Size-säkerhetstester genomförs med avancerade Q-dockor. Dessa dockor har fler sensorer än de dockor som används i R44-testet.   

  • Ditt barn måste resa i det väldigt säkra bakåtvända läget upp till den rekommenderade minimiåldern på 15 månader. Vissa i-Size-bilbarnstolar kan till och med användas i bakåtvänt läge fram tills ditt barn är 105 cm långt, vilket är ungefär 4 år.   

Kom ihåg att enligt i-Size-reglerna måste ett babyskydd eller en bilbarnstol för småbarn installeras med ISOFIX. En i-Size-bilbarnstol med ISOFIX-fästen kopplas direkt till bilens chassi och det är därför enklare att installera den korrekt. OBS! Tänk på att du behöver en extra ISOFIX-bas för att installera ett babyskydd med ISOFIX.  

Mer information om varför du bör välja en i-Size-bilbarnstol hittar du här

Vad är fördelen med att barnet åker bakåtvänt?  

Enligt lagen får ditt barn inte åka framåtvänd under 15 månaders ålder om du använder en R129 (eller i-Size) bilbarnstol. De flesta bilbarnstolar är därför bakåtvända upp till barnet är 15 månader eller 2 år. Om barnet åker bakåtvänt skyddas dess känsliga nacke och huvud genom att slagkraften vid en eventuell frontalkrock sprids ut. Vissa i-Size-bilbarnstolar låter ditt barn resa i bakåtvänt läge ännu längre, vilket innebär ökad trygghet för dig.  

Du kan ta reda på mer om fördelarna med bakåtvänt läge här.

Hur vet jag om en bilbarnstol är i-Size?  

Titta på den orangefärgade etiketten för att ta reda på om en bilbarnstol uppfyller de senaste i-Size-kraven.   

Kan jag installera en i-Size-bilbarnstol i min bil?  

Alla i-Size-bilbarnstolar i kategorin baby och småbarn installeras med ISOFIX. När du har möjlighet bör du alltid välja en installation med ISOFIX framför en installation utan ISOFIX, men med fordonets vuxenbälte. 

+De flesta nya bilar är i-Size-godkända och har minst två sittplatser som är märkta i-Size. Det här innebär att i-Size bilbarnstolar alltid kommer att passa dessa två sittplatser. För att vara säker på att i-Size-bilbarnstolen passar din bil, rekommenderar vi att du tittar i vår Bilmonteringslista online

i-Size möter bekvämlighet  

Om du är ute efter en bilbarnstol som uppfyller i-Size-säkerhetsstandarderna, är bekväm och samtidigt underlättar när du ska placera barnet i bilbarnstolen, bör du överväga en roterande i-Size-bilbarnstol. Dessa roterande bilbarnstolar låter dig snabbt och enkelt placera ditt barn och spänna fast det. Sedan är det bara att åka!   

Ta en titt på roterande Maxi-Cosi i-Size-bilbarnstolar här