Vilka regler gäller för att åka framåtvänd respektive bakåtvänd i en bilbarnstol?

Du vill att ditt barn ska sitta bekvämt och säkert när ni reser i bilen. Vi förklarar allt du behöver veta om de bilbarnstolslagar som gäller för bakåtvänt respektive framåtvänt läge. 

Framåtvänd bilbarnstol – Ålder 

Många föräldrar undrar över hur gammalt barnet behöver vara för att få åka framåtvänt, och svaret är inte så enkelt som det kan verka. Enligt lag kan ditt barn åka framåtvänt i en ECE R44/04-godkänd bilbarnstol när de väger 9 kg, vilket brukar sammanfalla med ungefär nio månaders ålder. Men var inte alltför snabb när det kommer till att vända bilbarnstolen. Det finns flera goda skäl till att många föräldrar väljer att vänta innan de låter barnet åka framåtvänt. 

Varför är det säkrast för bebisar och småbarn är åka bakåtvänt? 

Barn som åker framåtvänt kan slungas framåt vid en frontalkrock. Det orsakar påfrestningar på huvud och nacke som kan leda till allvarliga skador.

Om barnet är bakåtvänt sprider bilbarnstolen kraften över hela ryggen, vilket skyddar det känsliga området vid huvud och nacke. Eftersom 70 % av alla olyckor är frontalkrockar, är det säkrast för barn att åka bakåtvända tills deras muskler och ben har utvecklats

Hur lyder lagen för bakåtvända i-Size-bilbarnstolar? 

i-Size-bilbarnstolar uppfyller de allra högsta säkerhetsstandarderna. Om du har valt en i-Size-bilbarnstol måste ditt barn, enligt lag, resa bakåtvänt tills det är 15 månader gammalt. 

Ta reda på mer om i-Size-bilbarnstolar här eller ta en titt på vår kollektion  

Hur länge bör mitt barn resa i bakåtvänt läge? 

Enligt i-Size-riktlinjer ska barn fortsätta resa i bakåtvänt läge tills de är minst 15 månader gamla. Dock rekommenderar många experter att barnet sitter bakåtvänt ännu längre. I takt med att ett barn växer och utvecklas blir det starkare. Ju längre barnet använder bilbarnstolen i bakåtvänt läge, desto bättre. Vissa experter rekommenderar till och med att vänta tills barnet är fyra år gammalt, innan det börjar åka framåtvänt. 

Som tur är har bilbarnstolstillverkare såsom Maxi-Cosi gjort det möjligt för föräldrar att göra detta val. Du kan välja en i-Size-bilbarnstol som låter ditt barn resa bakåtvänt tills det uppnått en längd på 105 cm (eller är cirka fyra år gammalt), då ben muskler och skelett ska ha utvecklats ytterligare.  

Välja rätt bilbarnstol 

Maxi-Cosi har ett gott rykte när det kommer till att presentera pålitliga, innovativa produkter för nya föräldrar. Ända sedan vår första, banbrytande, bakåtvända bilbarnstol som lanserades 1984, har vi lyssnat till era specifika behov i syfte att kontinuerligt utveckla vårt sortiment. Resultatet är ett utbud av bilbarnstolar som matchar din livsstil och erbjuder högsta möjliga skydd i kombination med maximal bekvämlighet. Våra senaste, roterande bilbarnstolar Mica Pro Eco i-Size, låter dig styra riktningen på bilbarnstolen, vilket innebär ökad flexibilitet och bekvämlighet.