Förklaring av säkerhetsregler för bilbarnstolar: Vad betyder en ECE R44/04-etikett?

När du köper en ny bilbarnstol vill du försäkra dig om att ditt barn kommer sitta säkert och bekvämt. Det är också viktigt att du köper en stol som uppfyller bilbarnstolslagarna. Det finns två olika standarder: ECE R44 och UN R129 (även kallad i-Size). I den här artikeln förklarar vi vad en ECE R44/04-etikett betyder, så att du kan avgöra om det är det rätta valet för dig och ditt barn.

ECE R44/04-etiketter 

Titta under eller på sidan av bilbarnstolen för att hitta den tryckta orange etiketten. En orange ECE R44/04-godkännandeetikett garanterar att bilbarnstolen uppfyller de grundläggande säkerhetskraven som anges i den europeiska säkerhetsstandarden ECE R44.  

 Vad är skillnaden mellan ECE R44 och i-Size? 

Den andra typen av godkännandeetikett som du kan hitta är en i-Size-etikett. ECE R44-bilbarnstolar utgår från ditt barns vikt, medan i-Size-bilbarnstolar utgår från ditt barns längd. För mer information, se R44 v R129.

Kan mitt barn resa i alla bilbarnstolar märkta med en ECE R44-kod? 

Nej. ECE R44-bilbarnstolar är indelade i olika grupper som är lämpliga för barn i olika storlekar. Dessa grupper är: "0+" (nyfödd och upp till 13 kg), "1" (9 till 18 kg) eller "2/32 (15 till 36 kg). Du måste välja den bilbarnstol som passar storleken på ditt barn. Tänk på att alla barn måste åka bakåtvända tills de är nio månader gamla. 

 Kan en ECE R44-bilbarnstol även uppfylla i-Size-reglerna? 

Nej. Den orange etiketten indikerar att bilbarnstolen antingen uppfyller säkerhetsstandarden ECE R44 eller säkerhetsstandarden i-Size. i-Size erbjuder ännu bättre säkerhetsprestanda. 

 Vad händer om min bilbarnstol inte har en ECE R44-etikett?  

Enligt lag måste du använda en bilbarnstol som är märkt med den orange etiketten, vilket indikerar att stolen uppfyller de europeiska säkerhetsstandarderna ECE R44/03, ECE R 44/04 eller i-Size (UN R129). Det är olagligt att använda en bilbarnstol som inte har någon av dessa etiketter. 

 Titta också noga på bilbarnstolens R44-kod. Koden bör följas av 03 eller 04. En bilbarnstol som tillverkades före 1995 och godkändes enligt ECE R44/01 eller R44/02-standarden är inte längre laglig och får inte användas eller säljas.  

 

Vad berättar R44-godkännandeetiketten om min bilbarnstol? 

 1. Din bilbarnstol uppfyller den europeiska säkerhetsstandarden. Observera de två sista siffrorna: dessa bör sluta med 04 (senaste versionen) eller 03. R44-01 eller 02 är inte lagliga och får inte säljas eller användas sedan 2008. 

 1. För ECE R44-04 eller ECE R44-03 finns det tre olika typer av bilbarnstolsgodkännanden: universal, semiuniversal och fordonsspecifik. "Universal" betyder att din bilbarnstol är godkänd för installation i alla bilar, även om du bör kontrollera att den sitter bra i just ditt fordon. Se nedan för mer information om "Typmärkning".* 

 1. Godkännande för vikt (grupp). Om en bokstav Y har lagts till här betyder det att barnstolen har en 5-punktssele med ett grenband. 

 1. Europeisk godkännandeindikator. 

 1. Anger det land där godkännandet erhölls: 1=Tyskland 2=Frankrike 3=Italien 4=Nederländerna, osv. 

 1. Godkännandenummer. De två första siffrorna (04) visar enligt vilken version bilbarnstolen har godkänts, i detta fall ECE R 44/04. 

 1. Ett unikt nummer som tilldelats din specifika bilbarnstol för testning och spårning. 

 1. Produktionsinformation: vecka och år, i det här fallet, vecka 7, 2006. 

 1. Tillverkarens artikelreferensnummer 

 1.  EAN-kod 

 1.  BAR-kod 

 1.  Produkttillverkarens namn 

 *Typmärkning 

Det finns tre olika typer av bilbarnstolgodkännanden: universal, semiuniversal och fordonsspecifik. Du kan använda dessa för att ta reda på om en specifik bilbarnstol passar din bil.  

Universal-godkännande 

Om en bilbarnstol har en universal-godkännandeetikett betyder det att den kan användas i alla bilar. Du måste använda ISOFIX-fästpunkterna i din bil, inklusive den övre hållremmen eller fotstödet, om det handlar om en ISOFIX-bilbarnstol. Om du är osäker kan du titta i bilens handbok för att se om det står där att bilen är lämplig för "Universal ISOFIX-bilbarnstolar". 

För din sinnesfrid har vi sett till att alla bilbarnstolar från Maxi-Cosi har universal-godkännande. Ta en titt på vårt sortiment.

Semiuniversal-godkännande 

Om bilbarnstolen har en semiuniversal-godkännandeetikett betyder det att den kan användas i de flesta bilar. För mer information, se bilbarnstolstillverkarens bilmonteringslista. Om du ser din biltyp och bilmodell i listan kan du vara säker på att den är lämplig. 

Fordonsspecifikt godkännande 

En fordonsspecifik bilbarnstol är endast godkänd för användning i dessa bilar. Bilen måste stå med bilbarnstolstillverkarens bilmonteringslista.