Hur väljer jag den bästa bilbarnstolen?

Vilken bilbarnstol är den bästa för mitt barn?

 

 

Den bästa bilbarnstolen passar både barnet och bilen och är enkel att installera och använda. Här följer några användbara tips och rekommendationer som hjälper dig att välja.

 

Barnets längd och vikt är viktigare än dess ålder

 

Det finns två olika säkerhetsstandarder för bilbarnstolar: i-Size- (eller UN R129) och ECE R44/04-bilbarnstolar. I-Size använder sig av barnets längd för att dela in bilbarnstolar i grupper, medan ECE R44/04 använder sig av barnets vikt.

Säkerhetsstandarden i-Size (UN R129)

i-Size, även känd som UN R129, är EU:s nya säkerhetsstandard avsedd att förbättra säkerheten för barn som reser i bilbarnstolar. Standarden innebär extra skydd på flera olika sätt, framför allt genom att möjliggöra bakåtvänt resande för barn upp till 15 månaders ålder.

I-Size använder sig av barnets längd snarare än dess vikt eller ålder vid bedömningen av bilbarnstolens passform. Föräldrar tenderar att oftare känna till barnens längd än dess vikt. Dessutom finns det finns stora variationer mellan olika barns längd och deras ålder/vikt. Längden är det som bäst avgör huruvida ett barn sitter bra i en bilbarnstol och när det är dags att byta till nästa bilstol.

I-Size-bilbarnstolar är därför alltid utformade för att användas inom ett längdintervall (till exempel från 67 till 105 cm).

Säkerhetsstandarden ECE R44/04

ECE R44/04-bilbarnstolar är indelade i grupper baserat på barnets vikt (se sammanfattning).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Bilbarnstol Vikt Ålder
Spädbarn Group 0+ nyfödd och upp till 13 kg upp till 12 månader
Småbarn Group 1 9 till 18 kg från 9 månader till 3,5 år
Barn Group 2/3 15 till 36 kg från 3,5 till 12 år

Köp aldrig en bilstol som är för stor. Se till att den passar ditt barns längd (i-Size) eller vikt (ECE R44/04) från första användningsdagen. Lämplig kategori anges på det orange ECE-godkännandet som ofta sitter placerad längst ner på bilbarnstolen. Ålderskategorier anges också ofta, men eftersom ett barn kan väga mer än ett annat bör åldersgruppen endast betraktas som en indikation.

Det är säkrare att köpa en bilbarnstol som passar ditt barns längd eller vikt i takt med att det växer, snarare än att köpa en bilbarnstol som täcker hela viktintervallet (med samma bilbarnstol från födelsen och upp till 3,5 år eller längre).

Experten på bilsäkerhet säger: ”Det är inte bara ditt barns ålder du måste tänka på när du väljer bilbarnstol. Du måste också ta hänsyn till deras längd (för i-Size-bilbarnstolar) och deras vikt (för ECER44/04-bilbarnstolar), samt vilken bilbarnstol som erbjuder säkrast möjliga installation i din bil. Du måste också ta hänsyn till om ditt spädbarn eller barn kommer att resa långa eller korta resor, om du kommer behöva flytta bilbarnstolen från en bil till en annan, samt vad som är mest bekvämt för dig som förälder. Mitt bästa tips är att välja en bilbarnstol som installeras med hjälp av en basenhet. När basen väl är installerad på ett säkert sätt kan du känna dig trygg i att ditt barn reser säkert. Bilbarnstolen sätts fast och lossas med ett enkelt klick, vilket är perfekt för föräldrar i farten."

 

När är det dags att byta till nästa bilbarnstolsgrupp?

 

Maxi-Cosi rekommenderar att du väntar så länge som möjligt med att byta från ett babyskydd till en bilbarnstol för småbarn. För maximalt skydd bör spädbarn och småbarn åka bakåtvända. Då absorberar och distribuerar bilbarnstolens skal och säkerhetsbältena stötkrafterna.

Växla från ett babyskydd till en bilbarnstol för småbarn 

När ditt barns huvud sticker upp över toppen på babyskyddets baksida är det dags att byta till en bilbarnstol för småbarn. Innan dess bör du inte byta bilbarnstolsgrupp. Se till att ditt barns huvud är ordentligt skyddat av (den övre delen på) bilbarnstolen. Obs: Om barnets ben sticker ut framför bilbarnstolens kant gör det ingenting.

Växla från en bilbarnstol för småbarn till en bilbarnstol för barn

Det är dags att byta från en bilbarnstol för småbarn till en bilbarnstol i grupp 2/3 när ditt barns axlar är 2 cm över den högsta axelremsöppningen och när huvudstödet är satt i det högsta läget. När du byter ska du se till att bilbarnstolens huvudstöd är satt i det lägsta läget.

Inga fler bilbarnstolar

Enligt lag behöver ett barn som är längre än 135 eller 150 cm långt (cirka 12 år) inte längre använda en bilbarnstol. Se listan över länder nedan för exakt maxlängd. Barn som inte längre använder bilbarnstolar måste alltid spännas fast med de vanliga säkerhetsbältena.

 

Hur installerar jag en ISOFIX-bilbarnstol

 

Läs mer om hur du installerar en ISOFIX-bilbarnstol.