När kan ditt barn åka framåtvänd i en barnvagn?

Hjälper dig avgöra när är barnet inte längre ska sitta vänd mot föräldern utan mot gatan 

De flesta experter är överens om att en barnvagn eller liggdel som är vänd mot föräldern, och därmed tillåter ögonkontakt, är bäst för ditt nyfödda barns utveckling och välbefinnande. Till skillnad från i fallet med bilbarnstolar finns det däremot ingen lag som bestämmer i vilken riktning barnet ska sitta vänd i en barnvagn, och vid i vilken ålder. Istället kan du avgöra vad som är bäst för dig och ditt barn i takt med att det växer. Vi förklarar fördelarna med att sitta vänd mot föräldern respektive gatan, så att du ska kunna bestämma själv.  

När kan barnet sitta upprätt i barnvagnens sittdel? 

Oavsett om du väljer en barnvagn som är vänd mot föräldern eller gatan, rekommenderar experter att nyfödda barn ligger ned. Att ha en barnvagn med liggdel är därför ett utmärkt alternativ. Det är inte förrän bebisen är omkring fyra eller fem månader gammal som huvud- och nackmuskler har utvecklats tillräckligt för att han eller hon ska kunna resa i en mer upprätt position. Du vet att barnet är redo när han eller hon kan sitta med lite eller inget stöd. 

Ta en titt på våra barnvagnar som kan användas från födseln

Vilka är fördelarna med en barnvagn som är vänd mot föräldern? 

Från födseln tills det att barnet är cirka nio månader gammalt är ögonkontakt avgörande för hans eller hennes välbefinnande. Forskning visar att när ditt barnet sitter vänt mot dig, kan detta gynna hans eller hennes sociala och språkliga utveckling.  

  • En barnvagn som är vänd mot föräldern möjliggör lugnande ögonkontakt, vilket hjälper barnet att slappna av.  

  • Att prata med sin bebis, trots att den ännu inte kan svara, är avgörande för språkutvecklingen. Många föräldrar tycker att det är lättare att prata med sitt barn om det tittar på dem. 

  • En barnvagn som är vänd mot föräldern kan också hjälpa dig att koppla av under promenaden, eftersom du kan se exakt vad ditt barn gör hela tiden. 

Ta reda på mer om fördelarna med en barnvagn som är vänd mot föräldern.

Finns det några fördelar med en framåtvänd barnvagn? 

När din bebis blir äldre kommer han eller hon bli mer nyfiken på omvärlden. När ditt bebis sitter i en framåtvänd barnvagn kan han eller hon enklare ta del av denna värld. Om du och ditt barn tittar på samma saker kan det underlätta språkutvecklingen, eftersom du då kan sätta namn på det ni båda ser. 

Byta till en framåtvänd barnvagn: krävs det en övergångsperiod?  

Många föräldrar undrar över när deras barn sitta framåtvänd i en barnvagn. Svaret på den frågan beror på vad som känns rätt för dig och ditt barn. Testa och låt dem bestämma. Om du nyligen har bytt till en framåtriktad barnvagn bör du ändå fortsätta att hålla ett öga på ditt barn när ni är ute. Om barnet verkar bli mer stressat kan det vara värt att byta tillbaka så att han eller hon får sitta vänd mot dig ytterligare ett tag. Du kan också prova en kort övergångsperiod för att göra bytet enklare. Under den här tiden växlar du mellan att ha barnet framåtvänt och vänt mot dig under kortare perioder för att få ditt barn att vänja sig vid förändringen. 

Vändbara barnvagnar som passar varje utflykt 

Det finns ingen anledning till att begränsa sig till en barnvagn som vetter i en enda riktning. För största möjliga flexibilitet bör du välja en barnvagn som låter dig växla mellan båda lägena, beroende på vad du gör och hur ditt barn känner. Ta en titt på vårt Maxi-Cosi-sortiment av vändbara barnvagnar som låter dig välja åkriktning med bara ett par klick.

För fler råd och tips, läs vår guide till att välja en barnvagn som passar just din livsstil.