Bilsäkerhet inkluderar många tekniska faktorer, däribland ISOFIX. Genom att välja en ISOFIX-bilbarnstol, väljer du ett av de säkraste sätten för ditt barn att resa i bilen. Men vad exakt är ISOFIX och varför är det en så säker lösning? Som ledande specialist inom mobilitetslösningar för barn delar vi gärna med oss av allt som finns att känna till om ISOFIX.  

Vad är ISOFIX? 

ISOFIX är ett internationellt standardiserat bilbarnstolssystem. ISOFIX låser automatiskt fast din bilbarnstol – eller bilbarnstolens bas – i två metallklämmor (ISOFIX-fästpunkter) fästa mellan sätena i din bil. Du behöver inte använda säkerhetsbältet längre.*  

Varför välja ISOFIX?  

Med ISOFIX blir risken för felaktig installation av en bilbarnstol mindre än när du använder bilens säkerhetsbälte. Maxi-Cosi erbjuder en ISOFIX-lösning för alla åldersgrupper: baby, småbarn och barn 

När det kommer till babyskydd kommer du behöva en extra bilbarnstolsbas för att kunna använda ISOFIX. Tack vare den användarvänliga ISOFIX-basen gör de flesta förstagångsföräldrar rätt när de sätter i våra babyskydd. För bilbarnstolar för småbarn kan du välja en bilbarnstol som installeras antingen med hjälp av bilbältet eller med ISOFIX. För bilbarnstolar för barn kan du välja att en ISOFIX-bilbarnstol används tillsammans med säkerhetsbältet, för ökad stabilitet.  

ISOFIX garanterar:  

  • minimal risk för felaktig installation eftersom indikatorerna visar korrekt installation.  

  • en permanent anslutning mellan vår bilbarnstol och bilen minskar påverkan på barnet, skulle du behöva göra en kraftig inbromsning.  

  • snabb att installera och enkel att ta ur tack vare ISOFIX-basen. Detta är särskilt praktiskt för babyskydden. Click & Go-installationen gör att du kan fästa vår bilbarnstol i basen med ett enkelt "klick". Sedan är du klar att ge dig iväg.

ISOFIX och i-Size 

Visste du att ISOFIX-bilbarnstolar är obligatoriska enligt de senaste i-Size-reglerna? I-Size-reglerna gäller endast ISOFIX-bilbarnstolar eftersom de minskar risken för felaktig installation.  

i-Size ersätter dock INTE den nuvarande lagstiftningen. Lär dig mer om lagstiftning om bilbarnstolar och ta reda på hur vi på Maxi-Cosi håller oss uppdaterade med de senaste bilbarnstolslagarna 

Har min bil ISOFIX 

ISOFIX har funnits som standard i de flesta nya bilar från och med 2006. Idag har minst 60 procent av alla europeiska bilar ISOFIX, så det finns en god chans att även din bil har det. Det enklaste sättet att ta reda på det, är att titta i bruksanvisningen för din bil. Om din bil har ISOFIX hittar du en ISOFIX-logotyp eller ISOFIX-etikett under sätet.  

Har du redan valt din favorit bland Maxi-Cosis ISOFIX-bilbarnstolar, men är inte säker på om den passar din bil? Ta reda på vilka av våra bilbarnstolar som passar just din bil i vår Bilmonteringslista 

 *För ISOFIX-bilstolar för barn kommer du även behöva använda säkerhetsbältet efter ISOFIX-installationen. Eftersom vi vet att barn gillar att göra allt själva har vi designat våra bilstolar för barn så att de ska kunna spänna fast sig själva.