Vilken bilbarnstolar ska jag köpa?

När du funderar på vilken bilbarnstol du ska köpa kommer du att stå inför vad som tycks vara ett förvirrande utbud. Oavsett om du letar bilbarnstol för en bebis, ett litet barn eller ett äldre barn, kan du få hjälp av vår guide när det kommer till att välja.

Så här väljer du en bilbarnstol: är det rätt storlek? 

Du måste se till att välja en bilbarnstol som är lämplig givet barnets storlek. En bilbarnstol som inte är av rätt storlek är inte säker och du kommer att bryta mot lagen om du använder den. Du kan välja rätt bilbarnstol baserat på ditt barns längd (i-Size) eller vikt (R44).

Att välja bilbarnstol: vilken bilbarnstol är lämplig för min bil?

När du hittat en bilbarnstol i rätt storlek för ditt barn, måste du kontrollera om den passar i din bil. Om din bil inte har ISOFIX-fästpunkter måste du välja en bilbarnstol som hålls på plats med hjälp av bilens säkerhetsbältessystem. Om din bil har ISOFIX-fästpunkter kan du välja vilken bilbarnstol som helst med ISOFIX-fäste, eller välja en bilbarnstol som hålls på plats med hjälp av bilens säkerhetsbälte.  

 

 • Båda alternativen är säkra så länge bilbarnstolen installeras korrekt.  

 • Båda erbjuder fördelar och potentiella nackdelar för föräldrarna.   

Läs vår artikel om ISOFIX kontra säkerhetsbälte för att avgöra vilket alternativ som är bäst för dig.  

Om du är osäker på vilken bilbarnstol som är lämplig för din bil kan du använda vårt onlineverktyg.  

Tips för säker användning av bilbarnstolar: behöver jag löpa en bilbarnstol med 5-punktsbälte? 

Nya tester visa att bebisar och småbarn reser säkrast i bilbarnstolar med 5-punktsbälte.  

Om olyckan är framme: 

 • Bältet ser till att ditt barn sitter bättre fastspänt i stolen. 

 • Ett 5-punktsbälte spänner fast ditt barn vid axlarna och höfterna, vilket är de mest rigida delarna på deras kroppar. Detta skyddar mjukare kroppsdelar, såsom buken, vilket minskar risken för allvarlig skada. 

 • Ett fempunktsbälte är enkelt att sätta på och justera för optimal säkerhet. Med Maxi-Cosis innovativa selhanteringssystem kan du snabbt och enkelt se till att bältet sitter perfekt på varje resa. Den här funktionen är inte standard på alla våra bilbarnstolar.  

Se vår guide för mer information om varför en fempunktssele är bättre.

 

Tips för bilstolssäkerhet: Bör mitt barn resa i bakåtvänt eller framåtvänt läge?

 

 • Barn som sitter framåtvända kan kastas framåt vid en frontalkrock. Det orsakar påfrestningar på huvud och nacke som kan leda till allvarliga skador.  

 • Om barnet är bakåtvänt sprider bilbarnstolen kraften över hela ryggen, vilket skyddar det känsliga området vid huvud och nacke. 

 • Eftersom 70 % av alla olyckor är frontalkrockar, är det säkrast för barn att åka bakåtvända tills deras muskler och ben har utvecklats. 

 • Alla barn som väger mindre än 9 kg måste resa i bakåtvänt läge om du använder en ECE R44-bilbarnstol.  

 • Om du använder en i-Size-bilbarnstol måste ditt barn resa bakåtvänt tills det är minst 15 månader gammalt.  

 • Experter rekommenderar att barnet använder bilbarnstolen i bakåtvänt läge så länge som möjligt, fram tills det är ungefär fyra år gammalt. 

Är i-Size det säkraste valet? 

i-Size-bilbarnstolar med förbättrat huvud- och nackskydd anses vara de säkraste, jämfört med bilbarnstolar som uppfyller den grundläggande ECE R44/04-standarden.   

Det beror på följande: 

 • I i-Size-standarden ingår alltid bedömningar av resultat från sidokollisionstester. 

 • Vid i-Size-säkerhetstester genomförs med mer avancerade Q-dockor. Dessa dockor har fler sensorer än de dockor som används i R44-testet (P-serien).  

 • Ditt barn bör resa i det mycket säkra bakåtvända läget fram tills det är minst 15 månader gammalt. 

 • Vissa i-Size-bilbarnstolar kan till och med användas i bakåtvänt läge fram tills ditt barn är 105 cm långt (vanligtvis cirka 4 år). 

 • Om du har en i-Size-bilbarnstol måste du använda ISOFIX, vilket innebär att bilbarnstolen ansluts direkt till chassit på din bil. ISOFIX-bilbarnstolar är mer benägna att vara korrekt installerade i ditt fordon.  

Mer information om varför du bör välja en i-Size-bilbarnstol hittar du här.