Flyga under graviditeten

Kolla upp det här först

 

 

Känner du för att bara flyga iväg ett tag? En avkopplande semester kan göra underverk men innan du bokar en flygbiljett kan det vara en bra idé att kolla upp några saker.

 

 

 

 

Våra bästa tips

Undvik att resa till platser som kräver att du först måste vaccinera dig eller ta medicin, t.ex. malariatabletter. Malaria är farligt för både dig och ditt ofödda barn.

Fråga flygbolaget om det är okej för dig som gravid att flyga. Att flyga rekommenderas generellt inte efter graviditetsvecka 28–32, även om vissa flygbolag tillåter kortare flygresor fram till graviditetsvecka 36. Om du vill känna dig helt lugn bör du rådfråga din förlossningsläkare om det är säkert för dig att flyga.

Våra bästa tips

Kolla upp om din reseförsäkring täcker medicinska kostnader kopplade till din graviditet, inklusive för tidig förlossning.

Glöm inte att fråga om flygbolaget kräver att få se medicinska dokument. Även om det inte gör det, är det fortfarande en bra idé att ta med sig ett brev från din förlossningsläkare eller barnmorska där det framgår följande:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • din graviditet är normal och utan några komplikationer
  • ditt förväntade förlossningsdatum
  • om du är gravid med fler än ett (1) barn

 

Våra bästa tips

Metalldetektorerna på flygplatser är inte farliga för gravida kvinnor: strålningen från det elektromagnetiska fältet är inte högre än den som avges från många apparater vi har i hemmet.

 

Alla ombord!

 

Om det är möjligt ska du förboka en plats och be att få en med extra benutrymme. Det innebär även mer utrymme för din gravida mage!

Våra bästa tips

Oroa dig inte för kabintrycket eftersom syrenivåerna där inte utgör någon risk för friska gravida kvinnor.

Ta med dig en liten kudde som ger extra stöd åt ryggen och hjälper dig att sitta bekvämt. Att ha på sig strumpor och löst sittande kläder kommer att kännas mer bekvämt, i synnerhet under längre flygningar. Glöm inte att dricka mycket vatten och äta nyttiga mellanmål under flygningen.

Våra bästa tips

Att resa sig upp ta små promenader under flygningen förbättrar blodcirkulationen och minskar risken för blodproppar.

 

Njut av din semester

 

Under graviditeten är din hud mer känslig så var noga med att använda stora mängder solskydd med hög faktor, undvik middagssolen och bär en hatt när du vistas i solen. Om du få värmeutslag bör du söka dig till en plats i skuggan.

Våra bästa tips

Som gravid får du lätt svullna ben, så lämna dina högklackade hemma och ta istället med dig skor som är bekväma att ha på sig. Det innebär en sak mindre att packa!

Viktigast av allt: ha en rolig och skön semester.

 

Fler tips för en säker resa

 

Läs mer om säker bilkörning för gravida eller om IsoFix kontra säkerhetsbälte.

europe.doreljuvenile.com